MLM of Network Marketing

MLM of Network Marketing

Hoe werkt het?

Ik wil het hier hebben over het concept MLM (Multi Level Marketing) in het algemeen. Hierbij wil ik duidelijk naar voren brengen wat de verschillen zijn met: werken in loondienst en je eigen bedrijf hebben.

Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten met het hebben van een eigen bedrijf.
De overeenkomst tussen het hebben van een eigen bedrijf en het hebben van een netwerk marketing vergunning* is dat er zonder klanten geen geld verdiend kan worden, door niemand niet.
Als er een discussie wordt gevoerd over MLM wordt er nooit over de klanten gesproken. Terwijl ze eigenlijk het belangrijkste zijn. Dan zul je lezen dat mensen berekening maken met het aantal geworven distributeurs of partners. Maar als er geen klanten zijn, die het product of de dienst afnemen bij de distributeur wordt er nog niks verdiend. Al ben je met 1000.
*Als MLM’er ben je eigenlijk eigenaar van je eigen zaak en in elke branche brengt dat vergunningen met zich mee. Met deze vergunning heb je het recht om bepaalde producten, diensten en contracten te mogen vertegenwoordigen/verkopen.

Bij elke vorm van MLM begin je met een startinvestering. Dit werkt ook zo als je een eigen bedrijf begint, nog een leuk voorbeeld is het beginnen van een eigen franchise. MLM wordt ook wel mini-franchise genoemd. Deze startinvestering is in elke branche anders en dat is logisch denk ik.. toch? Ga maar even googlen wat je moet inleggen als investering bij bijvoorbeeld C1000, Mc Donald’s of een ander franchise bedrijf.


Loondienst vs MLM
We zijn met z’n allen zo gewend aan bepaalde gewoontes. Je gaat naar je werk 40 uur per week, spreekt af wat je mag verdienen en dit bedrag staat dan vast als een lekkere zekerheid. Ikzelf heb dat natuurlijk ook jaren gedaan.
Je bent goed op dreef en lekker hard aan het werk en eigenlijk ging je harder dan andere dagen… Je hebt daar zelfs een goed gevoel bij. Totdat, aan het einde van de dag je klaar was en voldaan en dus wel vond dat je een compliment of iets dergelijks had verdiend, dit kreeg je echter niet. Je salaris ging na die prestatie eigenlijk ook niet omhoog.
Gevolg is dat je een beetje gedemotiveerd was om je best te doen… Waarom zou je? Want aan het einde van de maand verandert er toch niks, maar als je net even té langzaam werkte kreeg je op je donder.
Het punt van dit verhaal is, dat je baas je net genoeg geld betaalt zodat je blijft werken en jij werkt net hard genoeg zodat je baas je blijft betalen. Je wordt niet naar prestaties betaald en dit is het grote verschil met netwerk marketing.


MLM versus loondienst.

Het verschil is dat er geen druk op je gelegd zal worden door een baas die in je nek staat te hijgen. Althans dit is niet de bedoeling en natuurlijk zijn er vast verhalen dat je wel wordt gedwongen om iets te doen… Dit is verkeerd gedaan door diegene die je dwingt. Je ben immers een onafhankelijk vertegenwoordiger en je werkt dus voor jezelf.
Nog een fijn verschil met werken voor een baas… Die irritante baas hoor je namelijk meestal zeuren en klagen als je iets verkeerd doet, gaat het goed dan hoor je niks. Dit hoort bij netwerk marketing andersom te zijn, en dat is ook zo.
Doe je iets verkeerd of doe je niet je best, dan zal niemand het je kwalijk nemen. Je bepaalt zelf hoeveel je werkt. Zelf vind ik dit erg fijn. Maar doe je iets goed, je haalt je target of je promoveert dan krijg je misschien een applaus en hoe beter je prestatie… hoe harder je applaus!
Er zijn een hoop voordelen bij het hebben van een MLM vergunning in vergelijking tot het runnen van je eigen zaak. Met een MLM vergunning zijn de start-up kosten laag en het risico beperkt.
Mensen willen heel erg graag succes op korte termijn, per MLM bedrijf is dit succes in verschillende tempo’s en momenten te behalen. Maar al snel worden mensen ongeduldig en dit kan demotiverend zijn en een valkuil in MLM.
Wat ik vaak hoor is: Het is een marathon en geen sprint. Geef niet te snel op maar hou je doelen ook reëel met de tijd. Nee, het gaat je niet lukken om 1 Miljoen te verdienen in 1 maand.. Wie weet, wel in 5 jaar? Als je van tevoren wist dat je die miljoen zou bereiken na 5 jaar, zou je dan volhouden?

Iedereen kan het!!


MLM is anders dan de maatschappij die we nu kennen, sterker nog…compleet anders. Iedereen mag het gaan doen, dus de wetten van de maatschappij gelden ineens niet meer. We hebben in Nederland een bepaalde gewoonte dat als we iets niet gewend zijn dat het niet klopt.
Tot slot.
Wat mij altijd erg opvalt is dat er mensen zijn die wel theoriën hebben over hoe MLM werkt en waarom het niet werkt. Maar die mensen hebben zelf geen ervaring met MLM, erg jammer.. Wel de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt…
Elk MLM bedrijf is anders maar je bereikt dus een vast inkomen door middel van blijvende commissies over een bepaald klanten volume. En die commissie is erg klein in het begin en het duurt wel even voordat dit een merkbaar inkomen is. Om de periode naar dat moment aangenaam te maken zijn er bonussen te behalen.
Omdat die bonussen bij elk MLM bedrijf heel erg verschillen is het dus onmogelijk om een juiste berekening te maken. Want die bonussen veranderen soms en dit houdt het gewoon afwisselend..netwerk marketing werkt wel, de vraag is echter of jij werkt?
MLM is gewoon een eerlijk maar hard systeem. De mensen die hoger op de ladder staan zijn ooit ook begonnen op de startpositie.. Ze hebben gevochten en ze verdienen met recht wat ze verdienen….

Reacties zijn gesloten.